0255 518 032
  info@burobrederode.nl

Nieuws en ontwikkelingen

Elektrische steps en verzekering?


Je ziet ze steeds meer, vooral in grote buitenlandse steden zoals Parijs en Barcelona. Maar ook in Nederland is de elektrische step in opmars. Veel gebruikers weten niet of ze verzekerd zijn als ze met zo’n e-step schade aan een ander toebrengen.

Als je met een elektrische step, oftewel e-step, schade aan een ander toebrengt, dan kan dat een flinke kostenpost worden. Denk aan medische kosten van het slachtoffer, maar ook aan inkomensderving omdat het slachtoffer tijdelijk of langdurig niet kan werken door het ongeval. Omdat veel mensen de e-step zien als speelgoed, staan ze er niet bij stil dat de step niet zomaar de weg op mag én dat schade aan anderen niet altijd is gedekt.

Toelating
Een elektrische step is een zogenaamde LEV (licht elektrisch voertuig), tenzij ze niet harder dan 6 km per uur kunnen (dan worden ze gezien als speelgoed). De gebruiker van een LEV moet minimaal 16 jaar oud zijn.

Voor een LEV geldt nog geen Europese typegoedkeuring. De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft bepaald dat de nationale voertuigcategorie ‘bijzondere bromfietsen’ is verbreed naar een voertuigcategorie LEV’s.

Doordat de LEV’s nu binnen dit kader vallen, is de RDW de partij die bepaalt of LEV’s worden toegelaten. De RDW bepaalt dus of een e-step wordt goedgekeurd. Zonder goedkeuring mag er niet mee worden deelgenomen aan het verkeer. In veel andere Europese landen mogen e-steps wel altijd op de openbare weg rijden. Het lijkt aantrekkelijk om een goedkope e-step uit het buitenland mee te nemen, maar de kans is erg groot dat deze in Nederland dus niet wordt goedgekeurd en daarmee dus niet de weg op mag.

Motorrijtuig
De e-step is een motorrijtuig en schades met of door een motorrijtuig zijn uitgesloten op de particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Schades met een e-step vallen in beginsel dus niet onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.

WA-verzekering
Voor een motorrijtuig en dus ook voor de elektrische step, geldt de WA-verzekeringsplicht. Een WA-verzekeraar verzekert alleen e-steps die zijn goedgekeurd en toegelaten door de RDW.

Mensen die géén WA-verzekering voor de e-step afsluiten, zijn niet verzekerd voor de schade die zij veroorzaken aan anderen. Bovendien voldoen ze niet aan de wettelijke verzekeringsplicht.

Buitenland
In het buitenland wordt de e-step steeds vaker aangeboden voor verhuur. Ook dan ben je vaak niet verzekerd als je schade aan een ander toebrengt. Dat komt doordat in het buitenland, bijvoorbeeld in Spanje, geen verzekeringsplicht geldt voor e-steps. Veel verhuurders hebben de step daarom niet verzekerd. En een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren biedt dus geen dekking, zoals we net al bespraken.

 

Bron: www.dukers-baelemans.nl


Terug naar overzicht