0255 518 032
  info@burobrederode.nl

Nieuws en ontwikkelingen

Scooterverzekering afsluiten op je eigen naam en niet die van je ouders


Gefeliciteerd, de eerste scooter is een feit! Hier ben je uiteraard erg trots op. Om op een scooter te rijden ben je verplicht om het voertuig te verzekeren. Deze verzekering is voor jongeren best prijzig. Wij zien dan ook veel dat ouders de scooter voor hun kind verzekeren. Dat is echter niet slim.

WA-verzekering verplicht
Een scooter moet verplicht WA-verzekerd zijn. Deze verzekering verzekert de schade die aanricht is aan een tegenpartij. Naast de WA-verzekering is er ook een WA-casco verzekering. Die verzekert ook tegen schade door diefstal, inbraak en natuurschade. Een all risk-verzekering vergoedt ook nog schade door eigen schuld. Hoe meer verzekerd, hoe hoger de premie; en hoe jonger je bent, hoe duurder het wordt.

Verschil in premie voor een zestienjarige en een vijftigjarige
Het verschil in premie voor een jongere en een oudere is flink. Verzekeraars bepalen hun premies op basis van de kans dat er schade uitgekeerd moet worden in de toekomst. 'Schadestatistieken onder met name jonge scooter bestuurders zijn slecht. Dat betekent dat zij veel meer ongelukken veroorzaken en ook zijn de kosten van die ongelukken vaak hoog', zegt Hans de Kok, directeur van Pricewise.

Als we de maandelijkse kosten van een gewone WA-verzekering als voorbeeld nemen, betaalt een zestienjarige bestuurder 55 euro. Een volwassenen daarentegen betaalt 10 euro.

Wat als je kind schade rijdt met de scooter?
Hoewel het aantrekkelijk lijkt om als ouders de premie voor uw zoon of dochter te betalen, dat is het niet. Zowel uw kind als de scooter zijn niet verzekerd. Als er schade gereden wordt dan loopt u de kans op een hoger eigen risico of dat de schade zelfs helemaal niet wordt uitgekeerd. Als ouder kunt u de scooter wel verzekeren, maar u moet dan uw zoon of dochter als hoofdbestuurder opgeven. De premie wordt in dit geval ook berekend op basis van de hoofdbestuurder.

Naast dat het bedrag flink in de papieren kan gaan lopen, wordt dit ook gezien als fraude. Bij het afsluiten van een scooterverzekering wordt er namelijk gevraagd wie de hoofdbestuurder is. Als er dan aangegeven wordt dat de ouder hoofdbestuurder is, maar in werkelijkheid rijdt uw zoon of dochter op de scooter dan pleeg je fraude.

Als ouder kunt u de scooter wel verzekeren, maar u moet dan uw zoon of dochter als hoofdbestuurder opgeven. De premie wordt in dit geval ook berekend op basis van de hoofdbestuurder.

Voordelen dat een scooterverzekering op je eigen naam staat?
Door de scooter gelijk op eigen naam van de jonge bestuurder te verzekeren, bouwen ze schadevrije jaren op. Schadevrije jaren geven namelijk recht op een no-claim korting, hoe hoger de opgebouwde jaren, hoe hoger de korting!

Bron: Radar


Terug naar overzicht