0255 518 032
  info@burobrederode.nl

Nieuws en ontwikkelingen

Het regent, het regent… mijn huisje wordt (te) nat


Regen op komst! En niet zo’n beetje ook. Tuurlijk weet je – als je er even bij stilstaat – wat je zoal kan doen om waterschade aan én in je huis te voorkomen. Toch moet je er wel op tijd aan denken. Dus hier wat regenachtige tips. 

Het regent tips 

Tip 1 Sluit ramen en deuren
We beginnen met de makkelijkste tip. Om warm te worden. Maar veel mensen vergeten het wel! Zeker als ze van huis weggaan met goed weer. Of blindelings vertrouwen op een weersvoorspelling. Door deuren en ramen te sluiten, hou je binnen de boel droog en kan de wind er geen grip op krijgen. Vergeet ook niet om screens en zonweringen in te klappen om schade te voorkomen.

Tip 2 Controleer je dakgoten
Iets wat je eigenlijk regelmatig moet (laten) doen: de (dak)goten, putten en afvoer van je huis controleren. Zijn ze schoon? Takken en bladeren kunnen bijvoorbeeld heel snel een dakgoot verstoppen, waardoor lekkage kan ontstaan. Dat wil je niet. 

Tip 3 Hou een oogje op het regenwater
Regenwater kruipt waar het gaan kan. Hou het dus vooral in de gaten. Loopt het water niet weg via het riool? Koppel dan - als het kan - de regenwaterafvoer aan de bovenkant van de regenpijp los van het riool. Zo voorkom je dat het regenwater naar binnen komt. Ook handig: die ouderwetse regenton om regen op te vangen. Overbelasting van het riool komt dan minder vaak voor én het water kan je later weer goed gebruiken voor planten. Gooi verder geen gekkigheid in de wc (frituurvet, schoonmaakdoekjes en tampons). Niet het lot gaan tarten!

Tip 4 Onderhoud je huis 
Een tip die ook voor de lange termijn geldt. Want waterschade kan je soms voorkomen door je huis goed te onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan de zogenoemde loodslabben van dakkapellen: controleer deze op scheurtjes. Zo voorkom je lekkage. Vergeet daarnaast het voegwerk van de gevel niet. Heb je een kelder? Zorg dat deze waterdicht is en dat de afwatering in orde is. Of koop eventueel een dompelpomp. Een tuin kan ook helpen bij het afvoeren van water. Leg je er één aan: tegels zorgen voor een slechtere afvoer van regen, dan een groene tuin.

Tip 5 Als er tóch water in je huis komt…
We eindigen met de laatste en moeilijkste tip. Of in ieder geval de meest hectische. Dat wat je moet doen als je woning toch onder het water loopt. We hebben in ieder geval 2 snelle actietips:
•    Haal de stroom eraf! Anders kan het gevaarlijk zijn. 
•    Stijgt het water snel in je woning? Zet dan je meubels op veilige, hogere én droge plekken. Op stenen bijvoorbeeld, als je die in de buurt hebt. Of op tafel. 

Ben je wel of niet verzekerd bij waterschade aan je huis?

Sommigen noemen het een woonverzekering, anderen een opstalverzekering. Met deze verzekering is je huis tegen de meeste schades verzekerd. Ook waterschade valt hieronder. Belangrijk is wel: hoe is de schade ontstaan? Dat kan bepalend zijn of je een vergoeding krijgt. In de voorwaarden van je verzekering lees je precies wanneer en voor welke schades je gedekt bent. Bij Aegon krijg je waterschade bijvoorbeeld vergoed als een leiding in je huis plotseling is gesprongen. Of als er neerslag je huis is binnengedrongen. Maar heb je je ramen of deuren open laten staan? Of ontstaat er waterschade door achterstallig onderhoud? Dan is het niet gedekt. 

Inboedelverzekering dekt schade aan je spullen

Heb je door de gevolgen van wateroverlast ook schade aan je inboedel? Waardoor je spullen stuk zijn of niet meer kunt gebruiken. Dan valt dit onder je inboedelverzekering. De waterschade moet dan wel plotseling ontstaan zijn. Ook hier is onze tip: check de voorwaarden om precies te weten waar je wel en niet voor verzekerd bent. 

 

 

Bron: Aegon Schadeverzekeringen, Het regent, het regent… mijn huisje wordt (te) nat | Aegon


Terug naar overzicht