0255 518 032
  info@burobrederode.nl

Nieuws en ontwikkelingen

Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022!


Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om op elke verdieping in je woning optische rookmelders te hebben. Sinds 2003 is dit al verplicht voor nieuwbouwwoningen, echter wordt dit nu ook doorgevoerd voor de bestaande woningen.

De nieuwe verplichting gaat in Nederland officieel op 1 juli 2022 in. Volgens de verandering aan het bouwbesluit moet een huis uitgerust zijn met ‘voldoende rookmelders’. Dit houdt in dat op iedere verdieping van een woning minstens één rookmelder hangt. In kamerwoningen, zoals studentenhuizen, is in iedere kamer een rookmelder verplicht. Doel van de nieuwe regels is om het aantal doden bij woningbranden te verminderen.

 

Aan welke eisen moet een rookmelder voldoen?
Volgens de Nederlandse wet moet een rookmelder aan verschillende eisen voldoen. De rookmelders moeten voldoen aan de NEN-14604 en een CE keurmerk hebben. Voor rookmelders op netstroom is ook een NEN 2555 certificaat nodig, dit geldt meestal voor nieuwbouwwoningen. Deze certificaten garanderen onder andere dat de rookmelder een goed geluidssignaal geeft, eenvoudig te plaatsen is en op tijd rook detecteert. 
 

Een woning die niet aan de verplichtingen voldoet, wordt beschouwd als niet-conform de wetgeving. Als verhuurder van een pand ben je verplicht om de woonruimte in goede staat van onderhoud te verhuren. Ook het plaatsen van voldoende rookmelders valt hieronder. Als er geen rookmelder hangt, riskeer je een boete van de gemeente. Bovendien kan een verzekeraar besluiten om niet uit te keren na brand zonder voldoende rookmelders.


Met de rookmelderwijzer (www.rookmelders.nl) kun je eenvoudig bepalen hoeveel rookmelders er nodig zijn in jouw woning en waar je ze moet plaatsen. Doel van de nieuwe wetgeving is om het aantal doden bij woningbranden te verminderen. Elke seconde telt, dus wacht niet te lang!

Mocht er ondanks alle preventiemaatregelen toch brand uitbreken in je woning, dan is deze schade te verhalen op de woonverzekering. Het is dan ook belangrijk om af en toe je verzekering te checken of deze nog voldoet. Wij kijken graag met je mee of je goed verzekerd bent, of dat de dekking aangepast dienen te worden.


Terug naar overzicht